Ludara Forum
Dobrodosao/la uloguj se Wink

♥ Dobrodoshli na Best forum!♥


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

ZASTITA OD NEZELJENE TRUDNOCE

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 ZASTITA OD NEZELJENE TRUDNOCE taj Uto Dec 07, 2010 3:31 am

HORMONSKA SREDSTVA KONTRACEPCIJE

Kod nas postoje samo kombinovane hormonske kontraceptivne tablete, sa dva hormona koji odgovaraju ženskim hormonima estrogenu i Progesteronu , dok u nekim zemljama postoje i pilule samo sa homonom progestinom ("mini pilule"). One su skoro 100% sigurna zaštita od trudnoće (ali ne i od polno prenosivih bolesti), ako se pravilno uzimaju. Kod nas postoje velike predrasude i otpor prema uzimanju ovih tableta (govorimo o kombinovanim tabletama), zbog straha od "hormona i mogućih posledica - brade, gojenja, raka i drugih". Istina je drugačija. Danas se proizvode tablete sa minimalnim dozama novijih vrsta hormona koji vrlo retko imaju nuspojave, ali zato imaju mnoga blagotvorna dejstva osim kontraceptivnih- menstrualna krvarenja nisu obilna, nema bolnih menstruacija ni predmenstrualnog sindroma (PMS), često nestaju bubuljice sa lica ako ih ima, one "čuvaju" jajnike i matericu od cista i raka, a dobro deluju i na dobroćudne promene u grudima, naročito kada su one posledica neravnomernog dejstva hormona. Preporučuju se mladim devojkama i ženama do 40 godine (u svetu se ženama preporučuje njihovo korišćenje čak i do 50-te godine). Nema potrebe praviti pauze prilikom uzimanja ovih tableta, nego se mogu stalno koristiti čak i do ukupno 15 godina. Ne utiču negativno na plodnost žene. Postoji malo stanja u kojima žene ne smeju uzimati kontraceptivne tablete - bolesti jetre i bolesti krvnih sudova i srca, pojačano zgrušavanje krvi sa infarktom ili "šlogom" i još neka o kojima će ginekolog ispitati ženu pre prepisivanja ove vrste kontracepcije. Ne smeju ih uzimati žene koje puše, jer se u tom slučaju povećava zgrušavanje krvi i može doći do komplikacija začepljenja krvnih sudova. Važno je da se uzimaju redovno, po 1 svaki dan, tokom 21 dana, a zatim 7 dana pauze, pa se opet počinje sa novom kutijom. One sprečavaju ovulaciju, tj razvoj jajne ćelije samo u tom ciklusu u kojem se uzimaju, a nakon prestanka uzimanja tableta, jajne ćelije će se ponovo razvijati.

Hormonske injekcije -( Depo provera) su injekcije hormona progestina koji se daju u mišić jednom u tri meseca. Vrlo su pouzdana zaštita od trudnoće, ali ne i od polno prenosivih bolesti. Mogu da izazovu neuredna, probojna, oskudna-tačkasta krvarenja i da malo poremete menstrualne cikluse. I ovde postoje neka stanja kada ih žene ne smeju koristiti, a za vreme dojenja se smeju koristiti. Nekada ih je bilo na našem tržištu, ali ni njih trenutno nema u redovnoj upotrebi.
Injekcije dva hormona- (Lunelle) kombinacije hormona koji odgovaraju estrogenu i Progesteronu koje se daju jednom mesečno i nema ih kod nas.

Implantati sa progestinom- (Norplant i Implanon) - još uvek ih nema kod nas. Veoma sigurna i veoma pogodna metoda kontracepcije, naročito za mlade devojke, mada nije zaštita od polno prenosivih bolesti. Radi se o jednom štapiću veličine šibice koji se ugrađuje u unutrašnju stranu nadlaktice, ispod kože, a sadrži hormon progestin koji se otpušta sa tog mesta tokom 5 godina. Ukoliko žena koja ga koristi želi ranije da zatrudni, dovoljno je da ga malom hirurškom intervencijom ginekolog odstrani.

"PILULA ZA JUTRO POSLE" - URGENTNA (HITNA) kontracepcija

U slučaju da se desi seksualni odnos bez zaštite ili ako kondom pri odnosu prsne ili spadne, još uvek nije sve izgubljeno. Postoji način da se moguća trudnoća spreči, ali zato ipak treba otići kod ginekologa. Ako se u roku od 72h uzmu tablete koje ginekolog preporuči, u 95-98% slučajeva do trudnoće neće doći. Kod nas se mogu dobiti tablete "Postinor" (koje sadrže progestin Levonorgestrel) koje se uzimaju jedna u roku od 72 h nakon odnosa i druga nakon 12h od uzimanja prve. One neće izazvati krvarenje, a sledeća menstruacija će se javiti na vreme kada je i trebalo da se javi. Ovu metodu ne treba zloupotrebiti i koristiti kao redovnu kontracepciju, nego zaista samo u specijalnim i "hitnim" slučajevima.

Autor: Ass Dr Aleksandra Kapamadžija

Net izvor:http://www.zdravljezene.com/article-73.html

Pogledaj profil korisnika http://goshiperbia.serbianforum.info

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu